Автомобили

До 2030 година Кинезите ќе преземат една третина од светскиот пазар на автомобили

Кинеските автомобилски марки до крајот на деценијата ќе заземат една третина од светскиот пазар на автомобили. Кинезите потоа ќе продадат девет милиони возила надвор од нивната матична земја, проценува консултантската компанија Alix Partners во извештајот објавен во вторник.

Во Европа, кинеските производители ќе украдат значителен дел од колачот од европски, јапонски и корејски брендови, велат авторите на студијата.

Трошоците за производство на електрични автомобили во Кина се за една третина пониски отколку во Европа. Развојните циклуси се пократки од оние на глобалната конкуренција.

Ова им овозможува на кинеските производители на автомобили да ги напаѓаат пазарите со „агресивни цени“, изјавува Alix Partners.

„Новите царини на Европската унија за кинеските автомобили може да го забават увозот и да ги поддржат продажните цени на краток рок, но во исто време ќе го забрзаат локалното производство на кинески возила и компоненти во Европа“, изјави експертот за автомобилска индустрија Фабијан Пионтек.
Под притисок на политичките одлуки, многу производители се свртеа кон развојот на производството на електрични возила во последниве години.

Сепак, побарувачката слабее и студијата проценува дека уделот на нови електрични возила на европскиот пазар ќе се зголеми од сегашните 20 на 45 проценти до 2030 година.