АвтомобилиПопуларно

(ФОТО/ВИДЕО) Најлуксузниот југословенски автобус: Создаден во 1960-тите, имал ТВ, клима и….стјуардеси

Најлуксузниот автобус од домашно производство во тоа време нудел поголем луксуз отколку што многумина можеа да доживеат дома.

Автобусот бил гордост на домашната автомобилска индустрија во тоа време, со футуристички изглед и за многумина незамислив луксуз. Имено, воведен е на почетокот на 1960-тите, а го произведува FAP во соработка со Автокаросерија Сплит.

Комет 2 пристигнал како наследник на веќе луксузниот Комет 1, а покрај исклучителната удобност по тогашните стандарди, имал и климатизиран простор. Покрај тоа, на патниците им бил достапен и модерен санитарен јазол. Патниците можеле да ја гледаат и телевизиската програма, но поради слабата сигнализација само кога автобусот бил запрен.

Комет 2 најчесто сообраќал на подолги делници, па и тогаш на новоотворениот автопат Лика. За време на возењето, на патниците стјуардесата им послужувала храна и пијалаци.

Дизајнот на овој автобус, кој забележал исклучително мала серија, е дело на Стеван Михаиловиќ од ФАП. Се придвижуваше од мотор FAMOS од 180 КС.

Погледнете го видеото ТУКА.