Бизнис

Биткоин паричник од ерата Сатоши се буди, прави неочекуван потег

Во потег што го привлече вниманието на светот на криптовалутите, Биткоин паричник кој беше во мирување 11,7 години одеднаш повторно “оживеа”.

Следачот на крипто податоци “Whale Alert” известува дека „неактивна адреса која содржи 500 биткоини во вредност од 34.726.301 долари штотуку е активирана по 11,7 години“.

Додека крипто заедницата сè уште беше изненадена со оглед на ненадејното активирање на паричникот , фирмата за аналитика на блокчејн технологија “Lookonchain” го истакна следниот потег на паричникот , кој се покажа како неочекуван.

Според “Lookonchain”, активираниот паричник кој содржи 500 BTC го префрлил целото свое салдо на повеќе нови паричници. Паричникот ги доби споменатите 500 биткоини со вкупна сума од 3.786 долари во тоа време на 14 јули 2012 година, кога цената на биткоин беше само 7,57 долари.

Биткоинот моментално се тргува со 70.130 долари, што е раст од 0,63% во последните 24 часа, по податоци на CoinMarketCap.