Бизнис

Биткоин руши рекорди! Нов максимум за најпознатата криптовалута

Рекордот беше поставен откако биткоинот накратко се искачи на 68.991 долари, надминувајќи го претходниот максимум од 68.789 долари, воспоставен на 10 ноември 2021 година

Последниот врв дојде шест месеци пред спектакуларниот пад што создаде огромни загуби за инвеститорите и предизвика пад на неколку големи индустриски играчи, вклучувајќи ја и берзата за криптовалути FTX и нејзиниот основач, Сем Банкмен-Фрид.

Биткоинот сега се наоѓа пред возбудливи времиња предизвикани од серијата ETF фондови со кои се тргува на размена на биткоини, кои започнаа со тргување во јануари. Тие средства им дадоа на секојдневните инвеститори широко распространета изложеност на дигиталните средства, предизвикувајќи очекување за рекордна година.

Еден од знаците за новата фама околу биткоинот е трговската активност во ETF кои започнаа во јануари. Тие извлекоа речиси 8 милијарди долари од инвеститорите за само два месеци, а најголемиот дел припаѓа на големите играчи од Волстрит како BlackRock (BLK) и Fidelity Investments.