Бизнис

Во Украина за 40 часа се појави 3d печатено училиште

Школото го претставува првиот образовен центар направен со 3Д печатење во Европа и првата зграда што е 3Д-печатена во воена зона, според Жан-Кристоф Бонис, основач на Team4UA, непрофитната организација одговорна за пилот-проектот.

Ѕидовите на образовниот објект од 3.983 квадратни метри беа испечатени за само 40 часа со печатач “COBOD gantry printer”, кој следи дигитални нацрти за да го постави бетонот како глазура на торта.

„Јас не сум градежник; Не сакам да бидам архитект или девелопер… Но, преку роботиката и вештачката интелигенција, преку технологијата, можеме да го забрзаме процесот на градење“, изјави Бонис во видео интервју

3Д-печатената градба може да биде значително побрза и, според некои експерти, поодржлива од традиционалните методи на градење.

“Team4UA” соработуваше со украинското студио “Balbek Bureau” за дизајнот на училиштето и архитектонската фирма “Ars Longa” за инженерството. Еднокатниот проект започна во септември 2022 година, а целиот проект, од темели до завршни работи, првично се очекуваше да трае само три месеци.

Но, руските воздушни напади и бомбардирањето низ целата земја од октомври и ноември 2022 година ја погодија главната цивилна инфраструктура, вклучително и електричната мрежа, предизвикувајќи широко распространето затемнување во Лавов.

Дури минатото лето ситуацијата се стабилизираше во Лавов и напојувањето беше целосно обновено, конечно дозволувајќи му на печатачот да се испорача. Иако беа потребни помалку од два дена, кумулативно, за да се испечати бетонската рамка на зградата, Team4UA го прошири ова во текот на шест недели за да може да испорача сесии за обука и развој на лице место.