Бизнис

Во 2018 вработените на Valve открија дека се најефикасна компанија пред Фејсбук и Епл!

Во 2018 година, група вработени во „Valve“ се обидоа да откријат колку се ефикасни – и открија дека заработуваат повеќе пари по глава од Apple, Facebook и речиси кој било друг технолошки гигант

Во 2021 година, инди-програмерската компанија „Wolfire“ поднесе антим-онополска тужба против „Valve“ која го обвини гејмерскиот гигант за анти-конкурентни деловни практики, вклучувајќи и долгогодишната навика за преземање неправедни пари од развивачите на игри во нивната продавница за игри.

Бидејќи правните тимови на двете страни можеа да разменуваат документи за да помогнат во изградбата на нивните случаи, многу документи на „Valve“ станаа јавни и од тогаш се појавија детали од фазата на откривање на тужбата. Вниманието го привлече еден посебен синџир на мејлови помеѓу вработените во „Valve“, кои кажуваат дека според нивните пресметки, „Valve“ заработувал повеќе пари по глава од кој било.

Мејловите на „Valve“ потврдуваат дека во 2018 година, „Valve“ беше можеби најефикасната технолошка компанија.

„Бидејќи сакам да се занимавам со бројки, во оваа споредба донесов нето-приход“, пишува Кристан Милер од Valve.

Милер продолжи да го споредува нето приходот на компанијата на час, поделен со бројот на вработени (тогаш 350). „Овој сооднос дава добра идеја за тоа колку приходи „преживуваат до крај“ за секој од овие бизниси“. Правејќи споредби меѓу компании како Amazon, Netflix, Apple, Microsoft и Facebook. Поради големиот број на редакции не можеле да пресметаат точно колку се пред конкуренцијата но сигурни биле дека се први.

Претходно во синџирот, годишната споредба, исто така, ги покажа истите резултати – што значи дека, во 2018 година, Valve имаше минимум над 780.400 долари нето-приход по вработен врз основа на бројките на второто место беше Фејсбук-додека Епл беше на третото место со 476.160 долари. Овие пресметки не ја зеле во обзир севкупната архитектура на бизнисите што многу ќе ја помести оваа бројка. Ова е мерка за суровата ефикасност, а не за обемот.

Сопственик на Valve е Гејб Њуел кој има богатство од 7 милијарди долари.

Гејб Њуел