БизнисПопуларно

Кажа дека ќе има светска криза во 2008, а сега предвидува нова за во 2026: „Ќе биде најлоша досега“

Следната светска економска криза ќе се случи во 2026 година и ќе биде најлоша во историјата, тврди британскиот писател, економист и деловен консултант Фред Харисон врз основа на сопствениот модел на 18-годишниот економски циклус.

Неговите тврдења имаат особена тежина бидејќи 80-годишниот Харисон беше еден од ретките аналитичари кои навреме ги предвидеа најновите финансиски кризи и кризите со недвижности, кои започнаа во 2008 година.

Харисон е толку уверен во својата мрачна прогноза што му напиша писмо на Кир Стармер, лидерот на британската Лабуристичка партија и веројатниот победник на општите избори во Обединетото Кралство на 4 јули, дека би било најдобро намерно да ги загуби изборите и да избегне одговорност за претстојниот колапс.

„Ако лабуристите победат на изборите, што е сосема сигурно, владата на Стармер ќе биде обвинета за она што веќе знаеме дека ќе се случи, без разлика која партија е на власт. Од друга страна, секако дека не можам намерно да ги загубам изборите“, изјави Харисон во интервју за шведскиот дневен весник „Aftonbladet“.

Теорија на 18-годишни циклуси


Британскиот економист тврди дека врз основа на економските податоци од почетокот на 19 век до денес, вклучувајќи ги САД, Велика Британија, Австралија и Јапонија, дошол до теоријата за 18-годишни циклуси кои се повторуваат со векови, насекаде. светот.

Харисон смета дека не е во ред да се користат земјиштето и недвижностите како примарни двигатели на економскиот раст. Неговата основна идеја е дека економистите погрешно претпоставуваат дека состојбата на пазарот на недвижности зависи од условите во останатиот дел од економијата, бидејќи сопственоста е клучниот фактор што го обликува деловниот циклус, а не обратно.

Глобалните цени на недвижностите, за кои Харисон тврди дека се клучни за секоја криза, ќе продолжат да растат до 2026 година, а потоа нагло ќе пропаднат.

„За време на кризата во 2008 година, националните влади одлеваа пари во банките, што беше од корист за пазарот на недвижности, односно ги ублажи последиците од колапсот. Но, трошоците мораа да ги сносат самите граѓани. На крајот на овој 18-годишен циклус, земјите ќе бидат толку презадолжени што ќе им биде многу тешко да позајмуваат пари на пазарот за да ги спасат своите економии“, објасни Харисон за “Aftonbladet”.

Business graph with arrows tending downwards

„Тоа ќе биде најлошата криза во историјата“


Економската криза што ќе го погоди светот за две години ќе биде најлоша во историјата бидејќи штетата на крајот од секој циклус по Втората светска војна се зголемува, смета економистот, кој го привлече вниманието на јавноста уште во 2005 година, кога тој правилно предвиде: „Следната пресвртница на пазарот на недвижности ќе се случи кон крајот на 2007 или почетокот на 2008 година. Единствениот начин да се вратат цените на достапни нивоа е рецесијата“.

Сегашната ситуација ја влошуваат парламентарните и претседателските избори, меѓу другите во Велика Британија, САД и Франција, поради што владејачките партии уште повеќе ги игнорираат мерките за штедење, пренесува Индекс.

„Долговите ќе растат како што се приближуваат изборите и ќе се даваат повеќе ветувања, но наскоро националните влади ќе сфатат дека повеќе не можат да позајмуваат колку што треба. За да ги исполнат своите ветувања, тогаш ќе треба да печатат многу свежи пари, што ќе ја зголеми инфлацијата и ќе остави последици за обичните граѓани“, рече Харисон, додавајќи:

„Ова е неверојатно мрачна перспектива и никој не знае што ќе се случи конкретно. Владите слепо одат во сигурна смрт. Работите можат да тргнат наопаку на поинаков начин, да речеме ако Путин одлучи да користи нуклеарно оружје.

Го предупредил Блер за кризата


Покрај Стармер, од кого доби само љубезна и општа благодарност што го контактираше, Харисон еднаш се обиде да го предупреди поранешниот британски премиер Тони Блер за претстојната криза.

„Кон крајот на 90-тите испратив писма до целиот кабинет на Блер, обидувајќи се да укажам на кризата. Ги предупредив дека имаат 10 години да го спречат растот на цените на недвижностите и им објаснив дека по 2007 година ќе има страшна светска финансиска криза. Целосно ме игнорираа, ништо не направија. Имаше глобална криза и деценија на штедење. „Политичарите едноставно не сакаат да кажат ништо што може да ги загрижи сопствениците на куќи“, вели британскиот економски аналитичар.

Инаку, Харисон е добар познавач на руската економија и пазар бидејќи по распадот на Советскиот Сојуз со години работеше како советник на руската влада и парламентот за даночни и пазарни реформи. Тој се обиде да ја насочи руската економска политика кон инвестиции во училиштата, науката и здравството, но ја напушти Русија во 2002 година, кога му стана јасно дека руските лидери и бизнисмени не се заинтересирани да инвестираат во развој, туку во недвижности и фудбалски клубови на Западот.

Фред Харисон, исто така, смета дека следната финансиска криза ќе му биде од корист на рускиот претседател Владимир Путин: „Европските влади веќе трошат огромни суми за модернизирање и организирање на големи воени сили во случај на руски напад врз една од членките на НАТО“. А хаосот во кој наскоро ќе се најде Западот, Путин ќе го искористи за да ги промовира сопствените интереси, бидејќи војната во Украина нема да заврши како што сака. Во основа, нашата иднина воопшто не е светла“.