Бизнис

Комитетите на ЕУ одобруваат забрана за анонимни крипто трансакции преку хостирани паричници

Најновите закони за за спречување перење пари наметнува одредени ограничувања за готовински трансакции и анонимни плаќања со криптовалути.

Мнозинството водечки комисии на Европскиот парламент одобрија забрана за трансакции со криптовалути од која било вредност, направени преку хостирани крипто-паричници (Binance, Coinbase, итд). Ова доаѓа во време кога Европскиот совет и парламентот привремено се согласија да ги прошират деловите од законите на Европската унија за спречување перење пари (AML- Anti Money Laundering) и за борба против финансирање на тероризмот за да го покријат пазарот на криптовалути.

Според X пост на Патрик Брејер, член на Европскиот парламент за “Piratenpartei Deutschland” (Партија против пиратерија на Германија), „мнозинството водечки комисии на парламентот на ЕУ“ ги одобри новите закони за AML на 19 март.

Брејер е еден од само двајцата членови кои гласаа против забраната за анонимни крипто плаќања. Забраната се однесува конкретно на хостирани или чувари на крипто паричници понудени од трети даватели на услуги, како што се централизирани крипто размени.

Новото законодавство за AML применува одредени ограничувања за готовински трансакции и анонимни плаќања со криптовалути. Според новите правила, анонимните готовински плаќања над 3.000 евра ќе бидат забранети во комерцијалните трансакции, а готовинските плаќања над 10.000 евра ќе бидат целосно забранети во деловните трансакции.

Законот се очекува да биде целосно оперативно во рок од три години од неговото стапување на сила.