БизнисПопуларно

Обложувалници и казина од денес на 500 метри одалеченост од училишта – Изгласан законот за игри на среќа

Конечно некој нормален закон е донесен во државава!

Присутни беа 61 пратеници во седницата, 55 гласаа во полза на законот за игри на среќа. Без амандмани и дебата во седницата, пратениците едногласно дадоа зелено светло за законот, кој забранува спортски обложувалници, автомат клубови или било каков друг објект за организирање игри на среќа да биде во близина од 500 метри од училишта.

Опозицијата побара точката да се тргне од дневен ред на седницата, а откако не беше тргнато, тие одлучија да ја напуштат седницата. Движењето “Антикоцкање” инсистираше на донесување на ваков закон пред се поради заштита на децата.

Од друга страна, прирердувачите на игри на среќа протестираа бидејќи сметаат дека ваквите измени ке ги затворат обложувалниците и ќе ја уништат нивната индустрија(која очигледно им е поважно од развојот на децата во државава), лошата страна на овој закон е што ке остави 10 000 луѓе без работа.

Во нашава држава, ништо чудно и да почнат да се дислоцираат училиштата..