Бизнис

Паричка од 1 евро може да вреди дури 650 евра! Еве како можете да ја препознаете!

Експертите разликуваат неколку видови монети. Има колекционерски и тиражни монети, како и комеморативни монети кои понекогаш може да се помешаат со тиражните.

Вредни или колекционерски монети се во оптек и се издаваат од “Deutsche Bundesbank“, а комеморативните монети се исто така законско средство за плаќање, но подобро е да не се користат бидејќи имаат значително поголема вредност. Имено, постојат неколку посебни детали кои ги прават овие монети вистинска инвестиција.

На пример, одредена монета од 1 евра може да вреди дури 650 евра. Можеби многумина веќе ги имаа овие вредни пари во свои раце без воопшто да го сфатат тоа. Ако забележите нешто необично на паричка, не заборавајте да го испитате подетално. Можно е да поседувате исклучително вредна копија, пишува списанието Fenix.

Имено, грешките при печатење на монети, познати како монети со неправилни релјефи, можат значително да ја зголемат нивната вредност.

Постојат неколку видови на овие грешки. Едно од најчестите е „прженото јајце“, каде што внатрешноста на паричката се поместува надвор од центарот. Овие монети обично вредат околу 100 евра и релативно лесно се препознаваат.

Меѓутоа, ако задната страна на паричката е наопаку, тоа е „ротација на печат“, а таква паричка може да вреди околу 200 евра, но оваа грешка е прилично ретка.

Една од најнеобичните грешки е „грешката на планетата“. Оваа исклучително ретка монета од Минстер го има релјефот на паричката од 2 евра на плочата од 1 евра. Кој ќе најде таков примерок во својот паричник може да добие и до 650 евра од колекционер, пишуваат германските медиуми.