БизнисПопуларно

Практичен финансиски совет: Исправете ја оваа голема грешка и привлечете пари! Со примена на овие два трика можете да си го промените животот

Паркинсоновиот закон (сатирично формулиран закон базиран на искуствата на британските владини агенции) е еден од најпознатите и најважните закони кои се користат за управување со парите. Овој закон го формулирал англискиот писател Нортон Паркинсон пред многу години, и објаснува зошто повеќето луѓе остануваат сиромашни до крајот на својот живот.

Принцип на законот

Законот вели дека, без оглед на тоа колку луѓето заработуваат, склони се да потрошат се, па дури малку повеќе. Нивните трошоци растат заедно со приходите. Многу луѓе со време почнуваат да заработуваат и неколку пати повеќе отколку на почетокот на кариерата. Но, на овој или оној начин, изгледа дека им е потребен секој денар за да го одржат стилот на живот. Без оглед на тоа колку заработуваат, на луѓето никогаш не им се доволни парите.

Клуч на финансискиот успех

Првиот заклучок кој произлегува од Паркинсоновиот закон гласи: „Финансиската независност произлегува од кршењето на Паркинсоновиот закон“.

Паркинсоновиот закон ја покажува замката во која влегуваат повеќето луѓе. Тој е причина за долгови, грижа за пари и финансиски проблеми. Дури кога ќе развиените доволно волја да му се спротивставите на внатрешниот нагон да потрошите сè што ќе заработите, почнувате да собирате пари и да се разликувате од повеќето луѓе.

Намалете ги трошоците

Вториот заклучок од Паркинсоновиот закон гласи: „Ако дозволите вашите трошоци да растат побавно од вашите приходи, а ја заштедите или вложите оваа разлика, тогаш ќе станете финансиски независни“.

Тоа е најважно. Ако можете да ја зголемите заработката од зголемениот приход и зголемените трошоци за одржување на вашиот животен стил, а потоа да ја заштедите и инвестирате разликата, со текот на времето, како што се зголемува инвестицијата, можете да ја подобрите вашата финансиска благосостојба. Со намерно кршење на Паркинсонов закон, на крајот ќе станете финансиски независни.

Практична вежба

Еве два трика со чија помош можете веднаш да го промените овој закон:

Прво, замислете дека финансиската ситуација ви е блиску до рушење и треба да преземете мерки за ситуацијата да се поправи. Намалете ги неопходните трошоци. Направете буџет за фиксни, неизбежни трошоци кои се јавуваат во текот на месецот, а привремено ограничете ги своите трошоци на овој износ.

Внимателно проучете ја секоја ставка на трошоците. Вдлабочете се во нивната валидност за да го анализирате туѓиот буџет. Побарајте начини за заштеда. Тежнејте за најмалку 10 проценти намалени трошоци во наредните три месеци.

Второ, донесете одлука да заштедите и да вложите 50 проценти од било кое зголемување на своите приходи од било кој извор. Научете да живеете со преостанатите 50%. Правете го тоа во текот на својот активен живот.