БизнисПопуларно

Предупредување за биткоинот издадено од претседателот на швајцарската национална банка

Томас Џордан, долгогодишен претседател на Швајцарската национална банка, предупреди за ризиците поврзани со Биткоин

Претседателот на швајцарската национална банка, неодамна изјави дека Биткоинот, најголемата криптовалута по пазарна капитализација, „не е нешто без ризик“.

Како што пренесува “Reuters”, тој е скептичен со повикот да се додаде Биткоин на списокото од своите резерви. Како што кажува тој, девизните резерви треба да бидат ликвидни и одржливи.

Неодамна, активистот за биткоин, Ив Бенаим, започна иницијатива за усвојување на уставен амандман кој ќе и овозможи на Швајцарска народна банка да го држи Биткоинот како резервно средство. Активистот има за цел да собере 100.000 потписи за да предизвика референдум.

Тој неодамна изјави за MarketWatch дека очекува референдумското гласање да пропадне со оглед на тоа колку е конзервативен швајцарскиот народ. Сепак, целта на Бенаим беше да започне поширока дискусија за биткоин во Швајцарска народна банка.

Вреди да се напомене дека 78 отсто од швајцарските гласачи ја отфрлија иницијативата на конзервативните политичари да ја принудат централната банка да ги прошири своите резерви на злато за време на референдумот што се одржа во 2014 година.

Швајцарска народна банка, наводно, има вкупни резерви на злато од 1.040 тони, што ја прави еден од најголемите носители на златото меѓу главните централни банки.