Бизнис

Сем Бенкмен-Фрид проговори по пресудата: „Секој ден ме прогонува она што е изгубено“

Поранешниот крипто-претприемач Сем Бенкман-Фрид во ексклузивно интервју за “ABC News” изјави дека се кае за своите постапки кои минатата недела резултираа со 25-годишна затворска казна за измама.

„Тоа е најголем дел од она за што мислам секој ден“, рече тој.

Казната на Банкмен-Фрид ја затвори 17-месечната сага што започна во ноември 2022 година, кога FTX, глобална берза за криптовалути што тој ја коосноваше и работеше како извршен директор, пропадна, што резултираше со загуба од 8 милијарди долари за нејзините клиенти.

Банкмен-Фрид поднесе оставка поради падот на компанијата и новата сопственост поднесе барање за стечај.

Обвинителите рекоа дека крадел од клиенти на FTX и ги користел парите за политички придонеси, инвестиции и лична корист.

Минатата есен тој беше осуден по седум точки од обвинението за измама, заговор и перење пари, што доведе до пресудата во четвртокот.

„Никогаш не мислев дека тоа што го правам е незаконско. Но, се обидов да се задржам на високи стандарди и сигурно не го исполнив тој стандард“, рече тој.

За време на неговата пресуда во четвртокот, американскиот окружен судија Луис Каплан рече дека Бенкман-Фрид извршил лажно сведочење во неговото сведочење и дека „често избегнувал“ одговори.

Судијата исто така рече дека забелешките на обвинетиот никогаш не пренеле „каење за извршување на страшни злосторства“.

Банкмен-Фрид во неделата изјави дека „секако“ се кае.