Шеф користи еден тест за кафе во секое интервју што го прави и не вработува никого што не успее
Поранешен извршен директор објасни што е потребно за да го помине интервјуто за работа, а сето тоа се сведува на шолја кафе.
Ништо сосема не ги разбудува нервите како интервју за работа за позиција што навистина ја сакате.
„Какви прашања ќе постават? Дали треба да носам костум?’ и ‘Колку всушност ќе ми платат?’ се само некои од работите кои ви поминуваат низ умот во тоа време.
Но, кога станува збор за Трент Инес, поранешен директор на Xero Австралија, не е толку важно што правите, туку што не правите.
Сега работи како главен директор за раст во SiteMinder, според неговата страница на LinkedIn, Трент претходно го сподели едноставниот тест што го користи за време на секое интервју за да одлучи дали некој е вистинскиот погоден за улогата.
Зборувајќи за деловниот подкаст The Ventures, тој рече: „Секогаш ќе те носам на прошетка до една од нашите кујни и некако секогаш завршуваш со пијачка.
„Тогаш го враќаме тоа, го имаме нашето интервју и една од работите што секогаш ја барам на крајот од интервјуто е дали личноста што го прави интервјуто сака да ја врати таа празна чаша назад во кујната?
„Можете да развиете вештини, може да стекнете знаење и искуство, но тоа навистина се сведува на став, а ставот за кој многу зборуваме е концептот „измијте ја шолјата за кафе“.
А според Инес, сè е поврзано со „културата“ на работното место и тој вели дека неговата тактика се чини дека успева бидејќи канцелариската кујна е секогаш уредна.
Тој продолжува: „Ако дојдете во канцеларија еден ден во Xero, ќе видите дека кујните се речиси секогаш чисти и блескави и дека е многу отфрлен концептот на миење на шолјата за кафе.
„Навистина е само да се осигураме дека тие всушност ќе се вклопат во културата во Xero и навистина ќе преземат сè што треба да прават“.
Во друго интервју за Rebel Playbook, тој додаде: „Имаме само две правила внатре во организацијата.
„Број еден, не можете да ручате на вашето биро.
„Тоа всушност ги тера луѓето да се мешаат во заеднички области и вие всушност добивате вкрстена соработка.
„Јас многу верувам во тоа, па затоа имаме одлични отворени простори како што можете да видите во позадина овде.
„Бидејќи ние всушност сакаме луѓето да соработуваат.
„И број два е дека треба сами да си ја измиете шолјата за кафе. Извинете, тоа се моите единствени две вистински правила“.