Бизнис

Apple казнет 1.8 милијарди долари за прекршување на правила за стриминг

Apple е казнет со 1,8 милијарди евра од ЕУ поради кршење на законите за конкуренција во стримање музика

Како што се информира, Аппле на своите стриминг услуги не ги информираше корисниците за опциите за плаќање надвор од продавницата за апликации на Apple, соопшти Европската комисија.

Комесарот за конкуренција Маргарет Вестагер рече дека Apple ја злоупотребува својата доминантна позиција на пазарот веќе цела деценија.

Одлуката на Европската комисија беше предизвикана од жалбата на шведскиот сервис за стримање на музика Spotify, кој беше незадоволен од рестрикциите и надоместокот од 30 отсто на Apple.

Вестагер рече дека Apple ги ограничи „програмерите да ги информираат потрошувачите за алтернативни, поевтини музички услуги достапни надвор од екосистемот на Apple“.

„Ова е нелегално според антимонополските правила на ЕУ“, рече таа.

Сепак, Apple изјави дека ќе поднесе жалба, додавајќи дека нема докази дека потрошувачите биле повредени.

„Одлуката е донесена и покрај неуспехот на Комисијата да открие какви било веродостојни докази за штета на потрошувачите и ја игнорира реалноста на пазарот кој просперира, е конкурентен и брзо расте“, изјавија компанијата во нивното соопштение.

Според Apple најголемиот добитник во целава ситуација е шведскиот сервисот за стримање музика Spotify, кои ја има најголемата платформа за стримање музика во светот. Тие исто така се сретнале со Европската комисија повеќе од 65 пати во текот на оваа истрага.