ВестиПопуларно

Утре Америка ја чека тотално затемнување на Сонцето

Првото големо затемнување на сонцето од 2017 година ќе биде видливо од Мексико, 15 американски држави и југоисточна Канада.

Во понеделник, 8 април 2024 година, во Северна Америка ќе дојде целосно затемнување на Сонцето.

Цела Северна Америка и Централна Америка ќе доживеат делумно затемнување на Сонцето, но само оние кои се наоѓаат на патот на севкупноста – приближно 115 милји (185 километри) широк пат низ Мексико, 15 американски држави и Канада – ќе можат да ја видат Месечината целосно го покрива сончевиот диск, според НАСА.Целосното затемнување на Сонцето можете да го гледате во живо овде на Space.com. И бидете во тек со сите активности со нашиот блог за ажурирања во живо за целосно затемнување на Сонцето во 2024 година.