ВестиПопуларно

Балканот се очекува да биде еден од регионите најсериозно погодени од климатските промени во Европа, со особено неповолни предвидувања за Македонија

Иако научниците располагаат со алатки и методи за проценка на влијанието од климатските промени, предизвик е да се претстават овие ефекти на начин кој ќе има значење за поединците во нивното секојдневие.

Тешко е да се претстави што точно значи „просечно глобално затоплување од 1,5 °C или 2 °C“ и како тоа би го променило нашето секојдневие, според извештаите.

Истражувачите од Технолошкиот институт во Масачусетс (МИТ) развиле нов метод за мерење на реалниот влијанието на глобалното затоплување и прогнозирање на долгорочните последици. Изгледа дека и луѓето на Балканот ќе ги чувствуваат значајните промени.

Мерката што ја предложиле научниците од МИТ, создадена врз основа на податоци од 50 различни климатски модели, се однесува на измените во бројот на „надворешни денови“ на различни места низ светот до 2100 година – 24-часовни периоди кога температурите се удобни за активности на отворено.

Студијата на МИТ покажува дека тропските дестинации ќе видат најголеми промени во деновите со пријатно време. На пример, Доминиканската Република би можела да изгуби до 124 такви денови годишно до крајот на векот.

Во Европа, северните региони ќе доживеат зголемување на пријатните денови поради потопли зими, додека јужните региони ќе се соочат со намалување поради екстремни високи температури во летните месеци.

Данните од МИТ укажуваат дека Балканот би бил еден од најпогодените региони, со значителни загуби на пријатни денови во неколку земји, вклучувајќи Албанија, Србија, Македонија, Бугарија и Романија.

Пиринејскиот Полуостров исто така би видел промени: Португалија и Шпанија би имале значително помалку пријатни денови на отворено.

Истражувачите истакнуваат дека разликата веќе се чувствува во Европа, со промени во патувањата на луѓето поради сè поекстремните температури на популарните дестинации.