ВестиПопуларно

Велика Британија се спрема да ја признае Палестина како држава

За прв пат во историја, Велика Британија се двоуми за тоа дали да ја признае Палестина како држава

Со признавањето на Палестина како држава ке се појават многу компликации за Израел.
Според шпекулациите, Белика Британија планира да ја признае Палестина како држава пред да дојде до било каков договор со Израел.

Признавањето на Палестина на Израел би му го одземале правото за вето кога станува збор за државното прашање на Палестина.

“Велика Британија сериозно размислува за признавање на Палестинска држава, можно е Британија да даде формално дипломатско признавање на Палестина, не како дел од договор за примирје, туку порано. На Палестинскиот народ ке мора да му се пружи неповратен прогрес во насока на билатерално решение.”

“Пред да се случи тоа, ние, заедно со нашите сојузници ке разгледаме за какви последици би настанале од признавање на Палестина и тоа ке го искажеме во обидентите нации” – Изјави Дејвид Камерон, државниот секретар за надворешни работи на Велика Британија

Оваа изјава на Камерон не беше баш најдобро прифатена од Британската јавност. Особено поради причината што е на позиција од 2016 а темата ја отвори пред избори што ја натера јавноста да мисли дека се брка муслиманскиот глса. Интересно е тоа што Израел и Нетанјаху се против било какво решение што завршува со две држави.

Во меѓувреме, протестите за Палестина продолжуваат низ светот, а во Британија и не се баш мирни.