ВестиПопуларно

(ВИДЕО) Сте слушнале ли за рудникот Шабара? Условите за работа се ужасни, а тука почнува создавањето на вашиот мобилен телефон

Рудникот за кобалт, Шабара, се наоѓа во Конго, е на дното од синџирот на снабдување за вашиот паметен телефон, автомобил, итн …

Сидарт Кара во 2022-ра година му гостувал на поткастот на популарниот Џо Роган, каде што зборувал за рудникот за кобалт во Конго Шабара.

„Ова е дното на синџирот на снабдување на вашиот iPhone, Tesla, Samsung, сите тие, не ги обвинувам само овие три. Јас бев првиот аутсајдер којшто влегол во овој рудник. Ова индустриски рудник за кобалт, каде што не смее да има ниеден рудар. Смее да има трактори, булдужери и слична машинерија, но не смее да има луѓе …“

Подоле може да видите за што зборува Кара:

@science_clips

The horrible truth about cobalt mining and lithium battery – Joe Rogan & Siddharth Kara

♬ original sound – Science Clips

А тука можете да ги видите целиот исечок: