ВестиПопуларно

Виетнамската милијардерка Труон Мај Лан осудена на смрт за измама вредна 44 милијарди долари

Тоа беше најспектакуларното судење што било одржано во Виетнам, што доликува на една од најголемите банкарски измами што светот некогаш ги видел.

Тоа е ретка пресуда – таа е една од ретките жени во Виетнам осудени на смрт за вакво злосторство.

Одлуката е одраз на вртоглавите размери на измамата. Труонг Мај Лан беше осуден за земање заем од 44 милијарди долари од Комерцијалната банка во Сајгон. Пресудата бара таа да врати 27 милијарди долари, сума што обвинителите рекоа дека можеби никогаш нема да биде вратена. Некои веруваат дека смртната казна е начин на судот да се обиде да ја охрабри да врати дел од исчезнатите милијарди.

Вообичаено таинствените комунистички власти беа некарактеристично искрени во врска со овој случај, навлегувајќи во ситни детали за медиумите. Тие рекоа дека 2.700 луѓе биле повикани да сведочат, додека 10 државни обвинители и околу 200 адвокати биле вклучени.

Доказите биле во 104 кутии со вкупна тежина од шест тони. Осумдесет и пет други беа судени со Труонг Мај Лан, кој ги отфрли обвиненијата и може да поднесе жалба.

Сите обвинети беа прогласени за виновни. Четворица добија доживотен затвор. Останатите добија затворски казни од 20 до три години условно. Сопругот и внуката на Труонг Мај Лан добија затворски казни од девет и 17 години соодветно.

„Никогаш немало вакво шоу судење во комунистичката ера“, вели Дејвид Браун, пензиониран претставник на американскиот Стејт департмент со долгогодишно искуство во Виетнам. „Сигурно немаше ништо од вакви размери.

Судењето беше најдраматичното поглавје досега во антикорупциската кампања, предводена од генералниот секретар на Комунистичката партија, Нгујен Фу Тронг.