ВестиПопуларно

(Во живо) Хорор сцени на Исланд! Тече лава по улиците, луѓето се евакуираат

На полуостровот Рејкјанес на Исланд еруптираше вулкан, исфрлајќи лава. Ова ги натера локалните жители да се евакуираат, а прогласена е вонредна состојба.

Станува збор за најсилна ерупција од декември.

Овој вулкан последен пат еруптираше на почетокот на февруари при што лавата уништуваше патишта и цевководи.

Исланд е сеизмичко и вулканско жариште, а тамошните власти градат насипи за да ги пренасочат тековите на лава.