ВестиПопуларно

Денес е Велика Сабота и постои строг обичај кој не смее да се прекрши!

Во некои краишта ја нарекуваат и долга сабота, бидејќи нè потсетува на Исусовото страдање кое траело долго време.

Велика Сабота е последниот ден пред Велигден, вториот ден на христијанската жалост за Христовото страдање.

Верниците одат во храмовите каде го поминуваат времето во мир и молитва и го чекаат Воскресението со запалени восочни свеќи.

Велика Сабота е последен посен ден и храната се јаде сирова или варена во вода. Во некои краишта ја нарекуваат и долга сабота, бидејќи нè потсетува на Исусовото страдање, кое траело долго. Се верува дека денес секој треба да направи некое добро дело.

Вообичаено е да се месат ритуални велигденски лебови и колачи на Велика Сабота – Велигденски колачи.

Најчесто се тркалезни, со дупка во средината, каде што ќе се стави јајцето на Велигден.

Според старото верување, домаќинството тој ден треба да стане што е можно порано за да се подготви навреме за претстојниот празник.

Рачна работа, везење, лов и риболов се работи кои верниците треба да ги избегнуваат, а особено во руралните средини не е дозволено колење добиток или живина. Денот минува во тишина и молитва, а ако некој немал време да бојадиса јајца во петок, тоа може да го направи на Велика Сабота.