ВестиПопуларно

Државите се повеќе вложуваат во конвенционално, но и во нуклеарно оружје

Во последната година вложувањето во војската на глобално ниво пораснало за 9 проценти до рекордни 2,2 билиони долари годишно. Новата анализа предвидува уште поголем раст на вложување во војската оваа година, бидејќи светот влегува во „опасен период“, пренесува „Sky News“.

Според денеска објавеното истражување на Меѓународниот институт за стратешки студии (IISS) Русија троши преку 30 проценти од својот буџет на војската. Државите на НАТО последните десет години ги зголемиле вложувањата во војската за 30 проценти, што веројатно е реакција на руската инвазија на Крим во 2014-та година.

Доналд Трамп предизвика бурни реакции кога пред два дена приговори дека некои членки на НАТО не го исполнуваат минималното вложување во војската кое го предвидува НАТО, а тоа изнесува 2 проценти од државниот буџет. Трамп изјави дека ќе поддржи напад на членка на Сојузот која не го исполнува тој услов, пренесува „Index“.

Во истражувањето на „IISS“ е напишано дека САД и Европа го зголемуваат производството на проектили и муниција, со фокус на артилерија и состави за воздушна одбрана, подрачја кои се занемарени од Студената војна. Кина и Русија повеќе се фокусирани на нови технологии, како хиперзвучни проектили кои патуваат пет пати побрзо од звукот, што ги прави многу тешки за пресретнување.

„Повторно се вложува во нуклеарно оружје. Кина гради нови силоси за проектили, а САД ги модернизира боевите глава и доставните состави“, напишале од „IISS“.

„IISS“ веќе 65 години објавува извештаи во кои се следат состојбите на сите војски во светот.

Нагласиле дека кинеската комунистичка партија има се поголема способност за проектирање на моќ, поради што државите од Западот и другите азиски земји ја зголемуваат соработката. Освен тоа го нагласиле и растечкото влијание на Иран кои ги снабдуваат Хутите со проектили и и продаваат дронови на Русија.