ВестиПопуларно

Жив свиркач на Боинг даде интервју каде што ги најави пропустите кај авио гигантот

Сантијаго Паредес, кој работеше за “Spirit AeroSystems”, најголемиот снабдувач на Боинг, рече дека авионите редовно ја напуштале фабриката со сериозни дефекти.

Поранешниот инспектор за квалитет, кој стана свиркач, го доби прекарот „шоустопер“ поради забавување на производството за да се обиде да одговори на безбедносните проблеми со кој се справувале авионите.

Паредес: „Наоѓав многу сврзувачки елементи што недостасуваа, многу свиткани делови, понекогаш дури и делови што недостасуваат“.

Како што кажува тој, бил принуден да не пријавува грешки при проверка на авионите.

“Spirit AeroSystems” жестоко ги негираше неговите тврдења.

Во меѓувреме луѓето се обложуваат за тоа колку време ќе помине пред мистериозна несреќа или болест да го убие Паредес откако не само еден, туку два свиркачи ненајдено починаа.