ВестиПопуларно

Израел одлучи да ја затвора “Ал Џезира” за ширење на дезинформации

Одлуката бепе донесена по интензивните дискусии на политичарите во израелскиот парламент во кои тие ја обвинија Ал Џезира за ширење дезинформации и антисемитска пропаганда.

Во април, беше донесена забран на Ал Џезира да емитува од Израел, а Нетанјаху го нарече „терористички канал“.

Ал Џезира даде изјава откако дозна за одлуката на Нетанјаху, нарекувајќи го потегот измамнички.

„Владата на Нетанјаху одлучи, во чекор што изврши измама и клевета, да ја ратификува наредбата за затворање на канцелариите на Ал Џезира во Израел.” почна изјавата.

“Иронично е што окупаторската влада ги затвори канцелариите на Ал Џезира на Светскиот ден на слободата на медиумите. Го осудуваме овој израелски криминален чин кој ги повредува човековите права за пристап до информации.”

This picture taken on May 11, 2022 shows a view of the main headquarters of Qatari news broadcaster Al Jazeera in the capital Doha. Al Jazeera journalist Shireen Abu Aqleh, 51, was shot dead on May 11 as she covered an Israeli army raid on Jenin refugee camp in the occupied West Bank. The Qatar-based TV channel said Israeli forces shot Abu Aqleh deliberately and “in cold blood” while Israeli Prime Minister Naftali Bennett said it was “likely” that Palestinian gunfire killed her. (Photo by KARIM JAAFAR / AFP)

“Потврдуваме дека ќе ги преземеме сите средства пред меѓународните и правните организации за да ги заштитиме нашите права” – изјавија од Ал Џезира

По изјавата Израелското Министерство за комуникации ја конфискуваше опремата за емитување и други предмети од канцелариите на Ал Џезира по забраната.

https://twitter.com/MarioNawfal/status/1787120352524402817?t=Z0LcadSAh9xXtEqd_rd3DA&s=19

Во меѓувреме, Здружението за граѓански права побара од Високиот суд да издаде привремена наредба против затворањето на мрежата.