ВестиПопуларно

Кога татковскиот инстинкт спасува живот: Го прогласиле син му за мртов, па ја киднапирал цела болницa

Приказната за очајните дејствија на Џорџ Пикеринг II за да го спаси животот на неговиот син наспроти медицинските шанси е доказ за моќта на љубовта и решителноста на родителите

Во 2015 година, татко му го спасил животот на својот син кога лекарите погрешно го прогласиле за мозочно мртов и одлучиле да го тргнат од апарати за одржување во живот. Тој се забарикадирал со пиштол во болница сè додека не доби знак од неговиот син.

Пикеринг се соочи со тешки околности, правни последици дури и имал судир со „SWAT“ тим, но неоспорната верба на Пикеринг во потенцијалот на неговиот син за закрепнување го натера да преземе драстични мерки.

Застојот во болницата, обележан со напнатост и неизвесност, на крајот доведе до чудесен пресврт на настаните кога синот на Пикеринг одговори на гласот и допирот на неговиот татко, пркосејќи им на медицинската прогноза за мозочна смрт. Во клучен момент, синот на Пикеринг, претходно прогласен за мртов мозок, одговори на барањето на неговиот татко да му ја стисне раката, што укажува на когнитивно присуство. По ова откритие, Пикеринг мирно им се предаде на властите.

Џорџ Пикеринг II потоа отслужил затворска казна од 11 месеци. Неговиот син целосно закрепнал и е здрав до ден денес.

Приказната служи како потсетник за сложеноста на медицинските дијагнози и потенцијалот за неочекувани чуда да се случат, дури и во услови кога можности речиси не постојат.