ВестиПопуларно

Наставната програма во градинка во САД ги учи 4-годишниците за ХИВ/СИДА и родов идентитет

Наставната програма во државните училишта во Њујорк ги учи учениците на возраст од 4 години за сексуално преносливите болести и родовиот идентитет, според “New York Post”.

Градската наставна програма „Да растеме и останеме безбедни: Њу Јорк Сити К-12 за ХИВ образование“ вклучува материјали наменети за учениците од основните училишта, како што е книга за пениси и вулви, според веб-страницата на јавните училишта на Њујорк.

Лекциите на наставната програма за детските градинки вклучуваат слика со напис „Ова се моите очи, ова е мојот нос, ова е мојата вулва, Ова се моите прсти“. Друга слика на прикажува неколку илустрации на различни групи деца, вклучително и на една страница на која е прикажано младо момче кое вели: „Ова е мојот пенис“, а на друга страница пишува „ќе имаш коса насекаде“ како возрасен.

Лекс Браун Џејмс беше заслужен како автор на книгата. Џејмс има докторат и работи како директор на Програмата за сертификати за сексуално здравје на Факултетот за социјална работа на Универзитетот во Мичиген, според веб-страницата на универзитетот.

Книгата, исто така, навлегува во родовиот идентитет, промовирајќи ја идејата дека пенисите и вулвата не се ексклузивни за еден пол.