Вести

Најопасните земји во светот: Еве на кои места не е безбедно да се патува

Светот е дом на многу опасни земји, каде што конфликтот, насилството и политичката нестабилност создаваат предизвикувачка средина за граѓаните и посетителите. Во моментов, некои од најопасните земји во светот според “”GPI”” се Авганистан, Јемен, Сирија и Сомалија, од кои сите се соочуваат со тековни конфликти и високо ниво на насилство.

Покрај овие земји, многу други нации, како Ирак, Украина и Венецуела, исто така се сметаат за локации со висок ризик поради политичката нестабилност и криминал.

Мерењето на најопасните земји во светот може да се одреди со помош на Глобалниот индекс на мир (“GPI”).

Овој индекс е создаден од Институтот за економија и мир (ИЕП) и ги рангира нациите од најбезбедни до најопасни врз основа на различни фактори, вклучувајќи нивоа на насилство, политичка нестабилност и милитаризација. “”GPI”” се смета за сигурна и точна мерка за безбедноста на една земја и се користи од владите, меѓународните организации и компаниите за донесување одлуки за патувања, инвестиции и други активности.

Некои од најопасните земји во светот главно се лоцирани на Блискиот Исток и Африка, каде што постојаните конфликти, високото ниво на насилство и политичката нестабилност ги прават особено опасни. Овие земји често страдаат од комбинација на внатрешни конфликти, надворешна интервенција и лошо владеење, што може да доведе до широко распространето насилство, раселување и страдање.

Најопасни земји

Десетте најопасни земји во светот се Авганистан, Јемен, Сирија, Русија, Јужен Судан, Демократска Република Конго, Ирак, Сомалија, Централноафриканската Република и Судан, според податоците на “GPI” од 2022 година.

Најопасна земја во светот е Авганистан, со “GPI” оцена од 3,55. Земјата е вовлечена во конфликт со децении, со тековен бунт на Талибанците и присуството на меѓународни сили кои придонесуваат за високо ниво на насилство. Јемен е втората најопасна земја во светот со “GPI” од 3,39. Земјата е во состојба на граѓанска војна од 2014 година, со тековни борби меѓу бунтовниците Хути и јеменската влада. Сирија е третата најопасна земја со “GPI” од 3,36.

На четврто место е Русија со “GPI” од 3,28, а потоа следи Јужен Судан со “GPI” од 3,18. Демократска Република Конго се смета за шеста најопасна земја во светот со “GPI” од 3,17, додека Ирак е на седмата позиција со “GPI” од 3,16. Сомалија е осмата најопасна земја во светот со “GPI” од 3,13. Централноафриканската Република е деветта најопасна земја во светот со “GPI” од 3,02. Конечно, Судан е десетта најопасна земја во светот и има “GPI” од 3,01.

Напишете коментар