ВестиПопуларно

Православните христијани денеска го слават Велигден!

Денеска е Велигден, еден од најголемите христијански празници.

Православните христијани денеска го слават Велигден – Воскресението на Исус Христос.

Велигден е празник кој го слави враќањето на Исус во живот – воскресението.

Според верувањата, Исус воскреснал третиот ден по неговата смрт, вклучувајќи го и денот на смртта – односно првата недела по Велики Петок.

Овој празник е менлив, па може да биде најрано на 4-ти април, а најдоцна на 8-ми мај.