ВестиПопуларно

Прекумерно го консумирал овој витамин, па починал: Вештакот рекол дека не се разјаснети ризиците од преголема доза

„На пакувањето немаше предупредување за несаканите ефекти од додатокот на витамин Д или детали за ризиците. Според мене, постои ризик од повеќе вакви случаи во иднина доколку нешто не се преземе“, се вели во извештајот на судскиот лекар.

Медиумите пренесуваат дека извештајот од обдукцијата покажал дека нивото на витамин Д во телото на несреќниот човек било 3880, што е максималното ниво што може да се забележи. Харвард препорачува возрасните да го задржат нивото на витамин Д на 30.

Во однос на дозата, 600 меѓународни единици (IU) е препорачаната количина за повеќето возрасни. Земањето 60.000 или повеќе IU дневно неколку месеци може да предизвика предозирање, според Клиниката Мајо.

Витаминот Д е важен за повеќе функции на телото и е најодговорен за помагање на телото да го апсорбира калциумот. Исто така, игра важна улога во имунолошкиот систем и здравјето на мускулите и нервите на телото. Луѓето можат да добијат витамин Д од храна, сончева светлина или додатоци, но многумина страдаат од недостаток, особено во зимските месеци.