Сите детали за производство на вештачко месо! Докторка објаснува како се добива и дали можеме да очекуваме да се продава во регионот: „Исто е како пиво, ни тоа не е природно“
Во Сингапур култивираното месо може да се купи во продавница, а Холандија е првата земја од ЕУ каде е организирана дегустација на лабораториски произведен колбас. Израел стана првата земја која одобри продажба на вака одгледано говедско месо.
Тоа значи дека е можно да се купи стек направен од говедски клетки, а не од цело животно. Компанијата за прехранбена технологија “Aleph Farms Ltd”, која го доби одобрението, во ексклузивен разговор за “Blic Business” откри се за ова револуционерно откритие.
Д-р Ивана Гаѓански изјавила дека Србија сè уште е далеку од производство на вештачко месо и објасни како се создава.
„Да ги смирам луѓето во Србија, нема да можеме да го направиме тоа наскоро. Не само ние, туку и Холандија, која е убедливо најнапредната од земјите на ЕУ на ова поле, ги нема тие услови. Дополнително, ЕУ не го одобри, што значи дека тестирањето, односно дегустациите се дозволени само во рамките на Холандија – објасни д-р Ивана Гаѓански од Институтот Биосенс како гостинка на “Blic”.
На прашањето зошто кај луѓето постои толкава одвратност кон вештачкото месо, докторката смета дека тоа е затоа што месото е важен дел од исхраната на граѓаните на Србија.
„Биосенс институтот и јас добивме американски грант пред неколку години за истражување поврзано со одгледувано месо, за развој на сензори за следење на растот на клетките. И од тогаш до сега постојано добивам коментари. Да. Не знам точно зошто луѓето реагираат толку силно. Веројатно затоа што месото, особено во Србија, е многу важен дел од исхраната. Малку е заборавено дека, на пример, пивото, кое многу луѓе сакаат да го пијат, не е природно. Во природата нема пиво. Начинот на производство на пиво и производство на месо во лабораторија е нешто слично“ вели докторката.
Го објаснува и процесот на добивање вештачко месо.
– Во 2013 година е направен првиот бургер и чинел 300.000 евра. Има продажба во Сингапур, но во многу, многу ограничени количини. Мускулно ткиво се произведува во лабораторија со поаѓање од животинска клетка, која е матична клетка на мускулот. Се зема со биопсија, локална анестезија, животното не страда. Се зема парче мускулно ткиво, а потоа во лабораторија од него се добиваат поединечни клетки, односно живи клетки кои потоа се множат. Се одгледува во тој течен медиум, што е многу, многу скапо. Значи, тоа е една од причините зошто не може масовно да се произведува, бидејќи тие компоненти се многу скапи за производство. Друга голема причина зошто култивираното месо е толку привлечно сега, најпривлечно во светот, е поради големиот број луѓе кои се префрлаат на вегетаријанци, вегани, за да избегнат страдање на животните – рече докторката.
Таа вели и дека сè уште не се знае какви супстанци се додаваат при производството, за да се намали цената.
– Сепак, овие Холанѓани, кои го направија тој колбас, за четири дена успеаја да добијат големо количество клетки од таа почетна маса клетки. Сега, не случајно избрале колбаси, затоа што бургерот бил прв. Сето тоа е како мелено месо. Значи, тоа е само голем број од тие мускулни клетки – изјави д-р Гаѓански гостувајќи на “Blic”.
„Производството треба да биде под строга контрола“
„Производството на вештачкото месо треба да биде под строга контрола на државните институции, факултети, пред се медицинските факултети. Второ, треба да биде многу транспарентно, токму во рецептот, методологијата на создавање вештачко месо, мора да се тестира колку е безбедно за употреба затоа што имаме мислење на Светската здравствена организација дека има 53 потенцијални закани поврзани со употребата на тоа вештачко месо. Четврто, развојот на алтернатива во никој случај не треба да биде закана за ова постоечко конвенционално и традиционално производство на месо, “смета проф. Денис Кучевиќ од Земјоделскиот факултет во Нови Сад.