ВестиПопуларно

Српски криминилог: Мајката на Данка ќе треба да објасни зошто бришела пораки од мобилниот

Веќе петти ден се трага по исчезнатото девојче Данка Илиќ. Безбедносниот експерт Дарко Обрадовиќ за Дневникот на Нова ТВ зборувал за нејзиното исчезнување.

„Секој ден што изминува, секоја нова информација што се добива или толкува создава одредени нелогичности. Тоа што сега е важно е подрачјето да се следи од воздух со помош на хеликоптери и хеликоптерски единици, што значи дека се уште постои можност да се открие нов објект, некое движење на земја или одредена трага“, истакнува криминологот.

Прегледот на мобилниот телефон покажал дека мајката ги избришала пораките.

„Се додека се утврдат дејствијата и операциите што се извршени на тој мобилен телефон и содржината што е отстранета од телефонот, тогаш јасно ќе се добијат конкретни други информации кои ќе укажат дали имало одредена комуникација со трети лица. Исто така, мајката ќе треба да објасни зошто го направила тоа“, додал тој.

„Ако немате јасно објаснување што се случило кога лицето исчезнало, дали се работи за насилно киднапирање и дали се работи за настан што постои во простор со објективни учесници, тогаш секој што последен пат бил во контакт со жртвата е сомнителен“, рече Обрадовиќ.

Киднапирањето како кривично дело досега беше на маргините, но вештакот тврди дека многу лесно може да се врати во фокусот на полицијата.

„Во кривичните случаи на киднапирање може да се случи киднаперите да ги фати паника и често полицијата да дава одредени информации за таа информација да продуцира одредено однесување, рекол тој па додал:

„Тешко е да се каже бидејќи не знаеме каде е, не знаеме дали е киднапирана, дали сама си заминала. Засега не можеме да шпекулираме бидејќи тоа е прилично неодговорно кон семејството и не придонесува за истрагата. Затоа треба да внимаваме да не се разбуди хистерија околу целиот случај“, заклучил Обрадовиќ.