ВестиПопуларно

Уште еден свиркач на Боинг почина по кратка болест

Откако првиот свиркач на Боинг ненајдено изврши самоубиство, сега има уште еден човек од Канзас кој е вториот свиркач поврзан со Боинг кој починал во последните два месеци. Ич не е сомнително, нели?

Семејството на 45-годишниот Џошуа Дин вели дека тој починал на 30 април. Имаше стафилокок инфекција која брзо прерасна во пневмонија.

Дин, поранешен ревизор за квалитет во снабдувачот на Боинг, Spirit AeroSystems, наводно бил меѓу првите кои алармираат за потенцијално опасни дефекти со 737 Max.

Во март, поранешен менаџер на Боинг истата позиција како првиот свиркач, кој покрена безбедносни прашања за производителот на авиони, беше пронајден мртов од она што се чинеше дека е самонанесена прострелна рана, иако имаше потенцирано на блиските дека никогаш не би извршил самоубиство.

Џон Барнет (62) беше долгогодишен вработен во Боинг и работеше како менаџер за контрола на квалитетот пред да се пензионира во 2017 година. Во годините потоа, тој ги сподели своите грижи со новинарите, и сега, како и неговиот колега, одеднаш почина.

По смрта на Дин, се јавија уште 10 свиркачи на Боинг. Останува да видиме дали и тие систематски ќе исчезнат.