ВестиПопуларно

Франција на национална телевизија отворено дискутира за кај треба да се пратат војници во Русија

Француската телевизија разговараше за позиционирање на војниците во Украина: „Франција би можела да распореди 20 илјади луѓе истовремено да извршуваат задачи“ кажаа тие

Директорот на Службата за надворешно разузнавање на Русија изјави дека Франција се подготвува да распореди 2.000 војници во Украина за да помогнат во борбата против Русија.

Директорот на руската служба за надворешно разузнавање, Сергеј Наришкин изјави дека добиле информации за првичното распоредување на околу 2.000 француски војници кои се подготвуваат да влезат во Украина, кои, според него, ќе станат главна цел на руските вооружени сили кога и ако тие пристигнуваат на украинска територија. Француското Министерство за одбрана оттогаш ги негираше овие „неосновани тврдења“ на Наришкин

Франускиот началник на армијата исто така се огласи тврдејќи дека “Франсуката армија е подготвена”

Русите во минатото веќе дадоа изјава доколку Франција одлучи да ја поддржи Украина:
“Сите француски војници што ќе бидат испратени во Украина ќе ја доживеат истата судбина на војската на Наполеон.”

Во меѓувреме, француската јавност масовно протестира против Макрон и неговата желба за војна.