Друго

Едвард Сноуден со последно предупредување за биткоин

Едвард Сноуден го испорачува последното предупредување за да ја истакне итната потреба за девелоперите на биткоин да се справат со пропустите во приватноста пред да биде предоцна

Едвард Сноуден, познатиот свиркач познат по разоткривањето на програмите за масовно следење на јавноста, издаде клучно предупредување до Биткоин заедницата, тврдејќи дека времето за решавање на приватноста на ниво на протокол истекува.

Предупредувањето доаѓа како одговор на неодамнешната објава на “Wasabi Wallet”, водечка сила за приватност на Биткоин, прогласувајќи го прекинот на нејзината координативна служба почнувајќи од 1 јуни 2024 година.

Одлуката, која и се припишува на компанијата “zkSNACKs”, предизвика значителна загриженост во крипто светот бидејќи развојот има пошироки импликации надвор од корисниците на Wasabi Wallet.

Имено, ќе влијае на поединци кои користат други паричници поврзани со координаторот на zkSNACKs, како што се “Trezor Suite” и :BTCPayServer”.

И покрај прекинот на услугата за координација, Wasabi Wallet ќе остане функционален како Биткоин паричник, само со намалени карактеристики за приватност.

Сноуден изрази загриженист, сугерирајќи дека Wasabi паричникот може да ги истражи опциите за децентрализиран координатор за замена или да имплементира алтернативни конфигурации за одржување на заштитата на приватноста.

Тој ја нагласи итноста за интегрирање на мерките за приватност директно во протоколот Биткоин, наведувајќи ги годините на залагање за овој клучен развој