ДругоПопуларно

Мал срцев удар – пет симптоми кои најчесто ги занемаруваме

Кога многумина од нас помислуваат на срцев удар, може да помислиме на драматична болка во градите што јасно укажува дека нешто не е во ред.

Важно е да се напомни дека Американското здружение за срце известува дека приближно 805.000 Американци доживуваат срцев удар секоја година, при што приближно 170.000 случаи (повеќе од 20 проценти) се јавуваат како „мини срцев удар“ или „тивок“ срцев удар, пишува магазинот City.

Симптомите на мини срцев удар може да бидат многу посуптилни од алармантните срцеви удари кои бараат внимание и бараат итна интервенција.

Медицински, мини срцевите удари се нарекуваат тивок миокарден инфаркт или тивка исхемија.

Кардиологот д-р Лаксами Мехта вели дека „мини или тивок срцев удар може да се случи со минимални, непрепознатливи симптоми или може да биде без симптоми“.

Без оглед на нивниот помалку забележлив карактер, овие тивки епизоди не се помалку сериозни од нивните посимптоматски колеги.

Кога ќе се појават, симптомите може да варираат и да ги вклучуваат традиционалните знаци на проблеми со срцето, како што се непријатност во градите, отежнато дишење, гадење, вртоглавица и болка во вилицата.

Препознавањето дури и на најблагите знаци на мини срцев удар е од суштинско значење, бидејќи раната дијагноза и третман се клучни за намалување на сериозните здравствени последици што може да следат по срцев удар.

Киселини

Рутинската појава на киселини понекогаш може да биде симптом, вели д-р Мехта.

Д-р Мајк Севиља, доктор на науки, вели дека неговото клиничко искуство се согласува со ова предупредување, истакнувајќи дека неговите пациенти кои побарале лекови за смирување на киселините имале мини-срцеви удари.

Меѓутоа, кога овие лекови не ја ублажуваат непријатноста, тоа е знак дека проблемот можеби не лежи во стомакот, туку е прашање на срцето.

Чувство како да сте истегнале мускул

Болката во вратот, градите или горниот дел од грбот може да ја чувствувате како да сте „истегнале“ мускул и тоа не е загрижувачки.

Сепак, д-р Мехта и д-р Севиља предупредуваат да не се брза во отфрлањето на таквата непријатност како случајност. Овие симптоми може да бидат знаци на мини срцев удар наместо само знаци на прекумерен напор.

Продолжен, изразен умор


Чувството на изразен умор во текот на подолг период може да биде повеќе од сигнал дека работите напорно. Овој вид на длабок, непопустлив умор е симптом што многумина можеби нема веднаш да го поврзат со здравјето на срцето. Сепак, овој тип на замор бара лекарско внимание и не може да се лекува со сон и кофеин, вели д-р Мехта.

Кога исцрпеноста изгледа непропорционално со вашите секојдневни активности, тоа може да биде суптилен знак што вашето тело ви го дава дека нешто не е во ред.

Отежнато дишење


Вообичаено е чувството на недостаток на воздух по физички напор или за време на стрес. Сепак, д-р Севиља вели дека ако оваа тешкотија во дишењето не се подобри по одмор, не треба да се игнорира.

Постојаното отежнато дишење, особено кога сте имале можност да се опуштите, може да биде предупредувачки знак за мини срцев удар, пренесува City Magazine.

Симптоми слични на грип


Во овој период од годината, речиси се очекува да дојдете со настинка и да ги почувствувате сите симптоми поврзани со неа, вклучувајќи кашлање, отежнато дишење и замор.

Ако некое лице е изложено на ризик од срцеви заболувања, и ги чувствува овие симптоми кои траат долго и не исчезнуваат, можеби е време да посети кардиолог, советува д-р Севиља.