Забава

Д-р Заид Фадул: „Кетаминот не е виновен за смртта на Метју Пери“

Според тврдењата на д-р Заид Фадул, Метју Пери веројатно имал искуство со кетамин и земал сè поголеми дози, кои би можеле да остават остатоци во неговото тело.

Ѕвездата на „Friends“ почина минатиот месец на 54-годишна возраст како последица од консумирање кетамин и давење.

Сепак, лекарот и експерт за зависности Заид Фадул вели дека наодот на вештакот дека актерот починал од акутните ефекти на кетаминот всушност не ја објаснува неговата смрт.„Да, кетаминот бил во телото на Метју во моментот на неговата смрт и би можел да биде причината поради која заспал во џакузито, но очигледно се удавил“, вели докторот.

„Да, кетаминот бил во телото на Метју во моментот на неговата смрт и би можел да биде причината поради која заспал во џакузито, но очигледно се удавил“, вели докторот.

Тој објаснува дека секаков вид на лекови кои поттикнуваат седација веројатно би го имале истиот ефект, но да се обвинува кетаминот за смртта на актерот не е фер бидејќи, како што смета тој, тоа може да ги одврати луѓето од земање кетамин како одржлива опција.

Сега, за тоа дали Пери користел кетамин на денот на неговата смрт, докторот има и теорија за тоа. Според него, актерот веројатно имал искуство со кетамин и земал сè поголеми дози, што можело да остави некакви остатоци.

„Остатоците од таа количина кетамин би можеле да бидат многу големи, доколку Метју имал висока толеранција на лекот и земал големи дози“, вели Фадул.

Во извештајот на вештакот за причината за смртта на Пери беше наведено дека актерот примал инфузиона терапија со кетамин во последните месеци од неговиот живот, но истакнал дека новиот лекар му објаснил дека повеќе не му треба кетамин.

Кетаминот често се користи како лек за депресија и анксиозност, поради што актерот го земал. Меѓутоа, бидејќи неговите нивоа на кетамин во крвта биле толку покачени кога починал, не е јасно дали го земал терапевтски или рекреативно.

Напишете коментар