Забава

Е зошто стјуардесите при полетување на авионот седат на дланките?

29-годишната Лим ги открива тајните на фасцинантната безбедносна процедура која таа и нејзините колеги ја следат за да го намалат ризикот од телесни повреди во итни случаи.

Полетувањето во облаците понекогаш може да резултира со проблеми. Но, кога ќе дојде до неволја, заземањето на оваа позиција е добра за стјуардесите.

„Дали некогаш сте се запрашале зошто членовите на кабинскиот персонал седат на раце во текот на полетувањето и слетувањето?“, прашала Хени Лим, стјуардеса на авиокомпанијата „Cebu Pacific“ на Филипините во ТикТок видео.

„Тоа се нарекува положба за поддршка“, пренесува „New York Post“.

@_hennylim_

Why do cabin crew sit on their hands while in their jumpseats? Check this video out to know! Special guest for today’s video: Clare demecillo Follow my Official Facebook Page: “Henny Joyce Lim” Follow me on Instagram: _hennylim_ #fyp #HJL #cabincrewlife #bracingposition #cebupacific #groundstop

♬ Aesthetic – Tollan Kim

Во видеото кое има повеќе од 30 илјади прегледи, 29-годишната Лим ги открила тајните на фасцинантните безбедносни процедури на кабинскиот персонал.

„Оваа поза вклучува цврсто врзување на безбедносниот појас, исправена положба, седење на рацете при што дланките се свртени нагоре, палците вовлечени и рацете опуштени, и поставување на стапалата рамно на подот“, објаснила Хени. „Целта е да се задржи телото во цврста положба за да не дојде до повреда во случај на непланирана итна ситуација“.

Лим и нејзината колешка го демонстрирале таквото држење, врзувајќи се за седиштата, со пикнати раце под телото.

„Ова го ограничува движењето на телото така што постои помала можност за повреда доколку дојде до проблем“, објаснила таа, додавајќи дека кабинскиот персонал не седи само со скрстени раце доколку дојде до тешкотии во воздухот.