Забава

За Тито од Кастро: Анегдоти од Алекандар Ањоли за лидерот на Југославија

Анегдотите и легендите за Јосип Броз Тито и денес се тема на разни приказни и прераскажувања.

Една од нив потекнува од Александар Ањоли, кој бил дел од личното обезбедување на Тито од 1975 до 1978 година за време на ловот во големите ловишта околу Бугојно.

Една од приказните што ги споделува Ањоли е за политичарите од Босна и Херцеговина кои позирале пред кожата на мечката која била застрелана од Тито.

Според Ањоли, за да ја опушти атмосферата, Тито се пошегувал дека Николае Чаушеску, лидерот на Романија, наводно уловил поголема мечка на Карпатите. Потоа им предложил да ја растегнат мечката за да биде изгледа како најголем улов во Европа.

Тито бил страстен ловец, секогаш носел три пушки со себе, а омилена му била Винчестер. Пред секој лов имал стандардна процедура: да ја провери временската прогноза, да направи утринска прошетка низ вилата Горица, да пие кафе на тераса, да пуши пура и да чита весник.

Весниците за него пристигале со хеликоптер во вилата, додека пурите дошле директно од Фидел Кастро, спакувани во амбалажа на која пишувало „За Тито од Кастро“.

Ањоли се сеќава дека Тито делел пури што не би ги пушел, а бил познат и по своите пудлици кои чудно се однесувале кога се враќал од лов. Тито секогаш бил дотеран, а Ањоли истакнува дека не било паметно да се биде несреден околу него.

Покрај пудлици, Тито имал и два шарпланинци кои ги добил како кученца од сопартиецот Лазар Колишевски. Меѓутоа, во една прилика имал непланирани проблеми кога еден од шарпланинците, по име Ондо, се ослободил од синџирот. Ситуацијата била брзо решена со помош на чуварот на кучињата.

Ањоли се сеќава и на настанот кога некој фрлил писма во возилото во кое биле Тито и Јованка Броз. Се покажало дека човекот кој го направил тоа е вработен во Железарницата Зеница, кој бил отпуштен и очекувал помош од Тито.

Иако овие анегдоти за Тито се интересни и колоритни, треба да се гледаат со одредена доза на критичност, бидејќи со текот на времето може да се појават различни толкувања и верзии на исти настани.