Келнер ја откри навиката на гостите која најмногу го нервира: „Веднаш да престанат да го прават тоа“
Многу луѓе се обидуваат да им помогнат на вработените во рестораните или кафулињата да ја расчистат масата, но има една навика што треба да престанете да ја правите.
Кафулињата и рестораните се места каде луѓето доаѓаат да се релаксираат, да уживаат во разговорот или едноставно да избегаат од секојдневниот живот. Келнерите, кои често работат зад сцената, играат клучна улога во правењето на денот на гостите пријатен. Иако повеќето гости носат добра енергија, понекогаш има и такви со лоши манири кои предизвикуваат проблеми. Затоа еден келнер решил да сподели навика на гостите која навистина го нервира, иако верува дека гостите се трудат да му бидат од помош, пишува Експрес.

Многу луѓе се обидуваат да им помогнат на вработените во рестораните или кафулињата да ја расчистат масата со тоа што ќе им подаваат чинии или ќе ги натрупуваат садовите. Иако ова може да биде корисно во некои случаи, постои една навика што треба да престанете да ја правите. Работник во ресторан отиде во TikTok за да се пожали дека луѓето го ставаат ѓубрето во чаши. Очигледно, ова всушност создава повеќе работа за луѓето што ја расчистуваат масата.
Остатоците може да се залепат на рабовите на чашите, што го отежнува фрлањето отколку што инаку би било. „Ајде да видиме дали можеме да промениме некои работи со ова видео. Знам дека не го правиш ова за да не изнервираш, туку за да ни помогнеш или да ја одржуваш масата чиста, но види. Никогаш нема да разберам дали е за да ни помогне или ако е само навика.“ „Ве молам, ако сакате да им помогнете на келнерите, најдобро е да го оставите на чинија или на маса, за да одиме во кујната и без проблем да го фрлиме“, рече келнерот во виралното видео.

Тој додаде дека тоа ќе им го спаси на келнерите од маката да си земат парчиња хартија. „Ова навистина многу им помага на келнерите. Ви благодариме!“, заклучил келнерот. Судејќи според реакциите на корисниците во коментарите, многумина не биле свесни за нивната иритирачка навика. „Го правам тоа за се да изгледа чисто и уредно“, напишал еден корисник. „И јас го правам тоа дома“, признал друг. „Никогаш повеќе нема да го направам тоа!
Gourmet Society, еден од најголемите гастрономски клубови во Велика Британија, откри како навистина е да се биде келнер, а едно истражување ги откри најчестите поплаки од келнерите. Повеќе од половина од нив, 53 отсто, рекле дека најголем проблем им се гостите со лоши манири. Следуваат гостите кои кликаат со прстите како знак, а потоа бучни или вознемирувачки деца. Сепак, работата на келнер има и позитивни страни, бидејќи речиси половина, 47 отсто, потврдуваат дека бакшишот е најдоброто нешто во работата. Запознавањето нови луѓе е на второ место, додека зафатеното е на третото.