Забава

Кристина Пишкова од Чешка е новата Мис Свет!

Победувајќи 111 нејзини колешки од целиот свет, Кристина Пишкова од Чешка беше крунисана за Мис на светот за 2024 година во саботата во Мумбаи, Индија, каде што оваа година се одржа меѓународниот натпревар.

Натпреварувачките минаа низ прелиминарното натпреварување на натпреварот, вклучувајќи фитнес, убавина, талент и јавно говорење, по што се добија најдобрите 40 претставници.

Оттаму, полето брзо беше намалено на топ 12, а потоа и на осумте најдобри, во тој момент натпреварувачите учествуваа во класичниот круг прашања и одговори, а се осврнаа на темите дискутирани на најновиот Самит на Г20. На прашањето што конкретно влијае на здравствената заштита на жените, Пишкова, 23-годишна студентка по право и модел, зборуваше за отстранување на стигмата и срамот околу менструацијата, велејќи дека „да се биде жена е подарок“ и дека менструацијата треба да не биде табу-тема.

По едно финално намалување на учесничките, четири натпреварувачи беа оставени да ја „постават својата цел“ (или филантропска платформа) на трио деловни магнати од „Шарк Танк Индија“. Секој од овие четири финалисти претставуваше различен регион во светот: Африка, Америка и Карибите, Азија и Океанија и Европа.

Победата на Пишкова дојде над овие три натпреварувачки- Јасмина Зејтон од Либан, Аче Абрахамс од Тринидад и Тобаго и Лесего Чомбо од Боцвана.