Забава

Ова германско село нема подигната кирија од 1520 година, трошоците за живот се 1 долар годишно

Во шармантното село Фугереј, сместено во Баварија, јужна Германија, жителите уживаат извонредна придобивка што трае повеќе од пет века: неверојатно евтини станови.

Основан во 1520 година од богатиот трговец и банкар Јакоб Фугер, Фугереј е најстариот комплекс за социјални станови во светот. Неверојатно, киријата останала непроменета од нејзиното основање па до ден денес.

Во рамките на 67-те куќи на Фугери, заедно со црква и градина, жителите можат да живеат за само едно евро годишно.

Сепак, постојат одредени критериуми за потенцијалните станари. Тие мора да бидат католици и да престојувале во соседството најмалку две години пред да аплицираат за закуп. Покрај тоа, од нив се бара да му принесуваат три молитви дневно на семејството Фугер, кое сè уште го поседува комплексот.

Првично основан за да обезбеди достапно домување за помалку среќните, Фугереј продолжува да служи за оваа намена и денес. Поради минималната кирија, заедницата поттикна силно чувство на другарство, при што многу жители се постари или инвалиди.