Забава

Првиот светски “Dragon Ball” забавен парк ќе се отвори во Саудиска Арабија

Првиот забавен парк во светот посветен на универзумот на стрипови, филмови и игри на Dragon Ball ќе биде изграден во Саудиска Арабија, што ќе им овозможи на посетителите да ги живеат авантурите на Сон Џоку и неговите пријатели.

Инвестициската компанија “Qiddiya” која стои зад проектот сподели детали за тоа што да очекуваме од развојот. Паркот ќе се простира на 500.000 квадратни метри и ќе содржи седум тематски земји базирани на седумте змејски топки од серијалот. Ќе има повеќе од 30 тематски возења низ земјите, плус пет главни атракции, хотели и ресторани.

Концептната уметност, подолу, им дава на потенцијалните посетители тизер од плановите на паркот. Сликите откриваат неколку иконски знаменитости од сагите на Dragon Ball, вклучувајќи ги “Kame House”, “Capsule Corporation” и Планетата на Бирус. Уметничкото дело содржи и ролеркостер Шенрон висок 70 метри кој не може да се пропушти.

Вестите за тематскиот парк доаѓаат во истата година кога оригиналната манга Dragon Ball ќе ја прослави својата 40-годишнина и само неколку недели по смртта на креаторот на Dragon Ball, Акира Торијама, што ги поттикна фановите и врсниците од индустријата ширум светот да се соберат заедно за да се сетат на животот и делото на легендарниот уметник.