Забава

Родителите од генерацијата Z ги критикуваат некогаш популарните методи на родителство: Ова не е прифатливо

Секоја нова генерација се предомислува за тоа како најдобро да ги воспитува децата, а методите на членовите на генерацијата Z јасно исклучуваат некои техники што ги користат милениумските или бумерските родители.

Џасмин Џонс (23) стана мајка, а во видеото кое го објави на TikTok откри што треба и што не треба. Таа критикуваше бројни родителски трендови кои потекнуваат од ерата на бејби бумовите, генерацијата X и генерацијата Y, односно милениумците.

„Тоа се работи кои генерацијата на нашите родители ги кажа или направи, а ние нема да ги практикуваме со нашите деца“, стои во описот на видеото кое ја поттикна дебатата.

Џонс се противи на физичко казнување, тепачка пред деца и дозволување на децата да плачат. Исто така, не сака да го праќа детето во кревет без вечера или да го присилува да јаде. Таа нема намера да ги игнорира чувствата на детето, да го остави детето без надзор од возрасен или сам дома. Таа вети и дека никогаш нема да ја користи фразата „некои деца немаат пари за леб“.

Нежното родителство е тренд денес

Додека некои сметаат дека е шокантно што некои од споменатите практики сè уште постојат, други веруваат дека некои од овие работи се клучни за одгледување независни деца.

„Имате бебе. Да видиме дали за неколку години ќе држите вакви предавања. – е коментар на една личност.

„За неколку години ќе се смеете на тоа што сте го напишале“, вели друг.

„Воспитувајте независни, а не исплашени деца. Глупости“, вели третиот.

Џонс верува дека ова се коментари на членовите на постарите генерации кои можеби се чувствуваат нападнати.

Искрено, не очекував видеото да привлече толку големо внимание, а уште помалку да биде толку контроверзна тема“, изјави Џонс за Newsweek.

Нејзиниот став е во согласност со трендот на нежно родителство, кое се карактеризира со поемпатичен пристап кон образованието. Нежното родителство ја нагласува почитта и границите и се фокусира на водење на децата наместо да ги казнува.