ЗабаваПопуларно

Свештеник обвинет за трошење на црковни пари на “Candy Crush”

Католичкиот свештеник, Лоренс Козак, од Потстаун, Пенсилванија, е обвинет за кражба на над 40.000 долари од црквата Сент Томас Мор. Средствата, наводно, биле искористени за да ги поттикне неговите навики за играње игри на мобилни телефони

Откако почнала истрагата, биле откриени значителни суми на пари потрошени за купувања во апликација за игри како “Candy Crush” и “Mario Kart Tour”.

Козак беше уапсен во 2022 година, откако се појавија сомневања за неговата употреба на парохиската кредитна картичка.

По откритието, тој беше сменет од својата позиција и ставен на административно отсуство од Архиепископијата во Филаделфија.

На 25 април 2024 година, 51-годишниот поранешен свештеник се соочи со формални обвиненија, вклучително и кражба, како што објави од Филаделфија.

Најголем дел од присвоените средства се потрошени преку App Store.