Забава

(ФОТО/ВИДЕО) 60 години не користи сапун и вода! Ова е највалканиот човек на светот

Наводно се плашел дека ќе се разболи ако се исчисти, односно дека водата и сапунот предизвикуваат болести.

Во октомври 2022 година, медиумите ја објавија веста за смртта на Аму Хаџи, кој беше познат како „највалканиот човек на светот“, во Иран. Оваа „титула“ ја заслужил затоа што не се капел шест децении, а за последен пат ги затворил очите на 96 години.

Аму секогаш бил покриен со прашина и пепел, живеел во колиба направена од чакал, но бил виден и како спие во дупки што ги ископал порано.

Еден новинар опишува дека „изгледал како карпа“ и дека се вклопил во околината поради тоа колку бил валкан и сив, пренесува LadBible.

Непосредно пред неговата смрт, мештаните успеале да го убедат конечно да се избања. Се разбира, двата настани не се причинско-последично поврзани, бидејќи Аму починал од старост.

Се поставуваат прашања зошто 60 години избегнувал вода и сапун. Се верува дека страдал од аблутофобија, односно „постојан неоправдан страв од капење или миење“.

Наводно се плашел дека ќе се разболи ако се исчисти, односно дека водата и сапунот предизвикуваат болести.

„Аблутофобијата е исклучително ретка. Во моментов почесто ја гледаме кај постарите лица.

Обично кај луѓе кои имале трауматски искуства во минатото“, објасни д-р Лечор.

Локалните новинари со години се обидуваат да добијат информации за неговото минато и што го навело Аму да води ваков начин на живот. Тие никогаш не ја открија вистинската вистина.