Забава

Штета што не знаеле пред разводот: Работи што разведените луѓе ги сфатиле дури откако им се распаднал бракот

Ретко кој има корист од последиците, но искуствата на разведените луѓе сепак би можеле да бидат корисни за секој што се соочува со проблеми во нивниот брак.

По завршувањето на бракот, многу луѓе гледаат на своето искуство со нова перспектива.

Разведени клиенти на адвокатската канцеларија „Nussbaum Law“ издвоија неколку важни лекции кои ги научиле дури по разводот. Овие лекции нудат длабок увид во природата на бракот и врските, како и личниот раст што произлегува од таквите искуства.

Надминување на големи компромиси

Еден од клиентите, Кинза Ј., истакнал дека сфатил дека добриот брак не треба да биде толку тежок. Иако жртвувањата и компромисите се дел од бракот, ако сметате дека правите премногу компромиси за да избегнете конфликт, тоа може да биде знак дека е време да продолжите понатаму.

Независност и самостојност

Ставот на независност и самодоверба е нагласен и преку искуството на Стејси Б., која по разводот сфатила колку била зависна од нејзиниот поранешен сопруг. Низ тешкотии научила да се потпира на себе, што подоцна ја направило целосно независна и подготвена да се соочи со предизвиците на животот.

Важноста на довербата

Довербата е клучен елемент на секоја врска, а Лорен Х. истакнува дека тоа е првото нешто што исчезнува кога ќе се појават тешки моменти во бракот. Без доверба, врската ја губи својата суштина, што е важна лекција што овој клиент ја научил од своето искуство.

Прифаќање на промени

Натали Ј. нагласува дека сфатила колку луѓето се менуваат со текот на времето, и научила да се подготвува и да ги прифаќа тие промени. Ова е важна лекција за прифаќање на еволуцијата и на поединците и на односите.

Искреност и отвореност

Да се биде искрен и отворен за минатото со цел подобро да се разберат емоционалните предизвикувачи беше клучна лекција за Лери С. Овие искуства му овозможија подобро да ги разбере неговите емоционални реакции и соодветно да се приспособи.

Заеднички цели

Мелинда Ф. ја нагласува важноста од поставување на заеднички цели како пар. Да се има нешто што е приоритет и за двајцата овозможува раст и поврзување, кои се суштински елементи на успешен брак.

Самоспознавање и личен раст

Некои разведени клиенти ја нагласуваат важноста на самоспознанието и личниот раст. Трејси В. сфатила дека клучот за својата среќа не треба да го ставате во туѓи раце, додека Маргарет Б. научила дека е природно некои работи да се менуваат, но дека љубовта може да биде силна како дрво со нови гранки.

Почит и комуникација

Една од клучните лекции што ги научи Џена В. е дека е неопходно да се негува почит и комуникација за време на бракот. Недостатокот на овие елементи може да доведе до распаѓање на врската.