ЗабаваПопуларно

Што се па тие Швеѓани попаметни од нас?

Швеѓаните дефинитивно не се од оваа планета, а овие шест факти само ни го докажуваат тоа.

Знаете ли дека Швеѓаните не користат пластични кеси? На благалјната ги редат производите со бар кодот завртен кон касиерата. На количките од маркетите имаат мали мапи за полесно да ги најдете саканите производи.

Породилното отсуство на мајката изнесува 480 дена, односно 18 месеци. Чисто за споредба, кај нас е 9 месеци. Во Шведската и таткото добива 90 дена за да мине со детето по неговото раѓање.

Evening winter scenery of street in Old Town (Gamla Stan) in Stockholm, Sweden

Во сите градови во Шведска има паркови и зелени површини каде што живеат птици, зајчиња, ежиња и други животни. Ако некој ги повреди овие животни, му следува затворска казна.

Во Шведска не е необично, а дури и е нормално да се прекине деловен состанок доколку дошло крајот на работното време. Слободното време многу се почитува во оваа скандинавска земја.

Швеѓаните речиси и да не плаќаат во кеш. Платформите кои ги поврзуваат мобилните телефони со банкарските сметки се многу популарни во оваа земја.

Спортот тука е премногу важен. Дури три милиони Швеѓани се членови на некој спортски тим. Најпопуларни, логично, се зимските спортови. И покрај тоа, многу Швеѓани тренираат фудбал, кошарка и пливање.

Поради се почестите несреќи со пиратерија во светот, во Шведска е донесен закон дека секој што сака да користи огномет мора да добие посебна дозвола од државата.

Па, ева да се прашаме. Што е таа Шведска толку поише од нас?