ЗабаваПопуларно

Во нашите животи се заљубуваме само 3 пати – секој пат од одредена причина

Заљубување по прв пат: Љубовта што изгледа вистинска

Се вели дека ние навистина се заљубуваме само во три лица во нашиот живот. Сепак, се верува дека секоја од овие видови на љубов ни е потребна од различна причина.

Честопати првата ни е кога сме млади, дури и во средно училиште. Тоа е идеалистичката љубов – онаа што изгледа како бајките што ги читавме како деца.

Ова е љубовта што апелира на она што треба да го правиме заради општеството – и веројатно нашите семејства. Влегуваме со верба дека ова ќе биде нашата единствена љубов и не е важно дали не се чувствува сосема правилно. Се чувствуваме како да мораме да ги проголтаме нашите лични вистини за да успееме затоа што длабоко во себе веруваме дека тоа е она што треба да биде љубовта.

Во овој тип на љубов, поважно е како другите гледаат на нас отколку како ние всушност се чувствуваме.

Тоа е љубовта која изгледа како вистинска.

Вљубување по втор пат: Тешката љубов

Втората би требало да биде нашата тешка љубов – онаа што нè учи на лекции за тоа кои сме и како често сакаме или треба да бидеме сакани. Ова е вид на љубов што боли, без разлика дали преку лаги, болка или манипулација.

Мислиме дека правиме различни избори од нашиот прв пат, но во реалноста сè уште правиме избори поради потребата да научиме лекции – но остануваме. Нашата втора љубов може да стане циклус, честопати повторуваме затоа што мислиме дека некако крајот ќе биде поинаков од порано. Сепак, секој пат кога ќе се обидеме, некако завршува полошо од порано.

Понекогаш е нездраво, неурамнотежено или нарцисоидно. Може да има емоционална, ментална, па дури и физичка злоупотреба или манипулација – најверојатно ќе има високи нивоа на драма. Токму тоа не држи зависни од оваа приказна, бидејќи тоа е емотивниот тобоган на многу добри, но и многу лоши моменти. Како зависник кој се обидува да се поправи, ние се држиме до лошите моменти со очекување дека ќе дојдат добрите.

Со овој вид на љубов, обидот да се изгради функционална врска станува поважен отколку дали навистина е потребна.

Тоа е љубовта што посакувавме да биде исправна.

Вљубување по трет пат: Љубовта што трае

Третата е љубовта што никогаш не ја очекуваме. Онаа што вообичаено ни изгледа погрешно и која ги уништува сите долготрајни идеали за кои се држевме за тоа каква би требало да биде љубовта. Ова е љубовта што доаѓа толку лесно што изгледа невозможна. Тоа е вид каде врската не може да се објасни и нè соборува од нозе затоа што никогаш не сме ја планирале.

Ова е љубовта каде што се здружуваме со некого и едноставно одговара – нема идеални очекувања за тоа како треба да се однесува секој човек, ниту има притисок да станеме некој друг освен ние.

Едноставно сме прифатени такви какви што сме – и тоа се тресе до нашата срж.

Не е онака како што замисливме дека ќе изгледа нашата љубов, ниту пак се придржува до правилата според кои се надевавме дека ќе бидеме сигурни. Но, сепак тоа ги разбива нашите однапред замислени идеи и ни покажува дека љубовта не мора да биде онака како што сме мислеле за да биде вистинита.

Ова е љубовта која постојано ни тропа на вратата без разлика колку време ни е потребно да одговориме.

Тоа е љубовта што едноставно се чувствува како што треба.

Можеби сите не ги доживуваме овие љубови во овој живот, но можеби тоа е само затоа што не сме подготвени. Можеби реалноста е дека треба вистински да научиме што не е љубов пред да можеме да сфатиме што е.

Можеби ни треба цел живот за да ја научиме секоја лекција, или можеби, ако имаме среќа, потребни се само неколку години.