ПопуларноТехнологија

Американците се спремаат да го банираат TikTok

Пратениците во Претставничкиот дом на САД се движат со вртоглава брзина со план кој би можел да го забрани TikTok од Соединетите американски држави

Во рок од два дена оваа недела, клучната комисија на Претставничкиот дом воведе и одобри предлог-закон за TikTok. Целиот дом треба да гласа за него веќе следната недела, а Белата куќа соопшти дека претседателот Џо Бајден е подготвен да го потпише.

Која е целта на предлог-законот?

Доколку е усвоен, предлог-законот ќе му даде на TikTok приближно пет месеци да се одвои од својата матична компанија поврзана со Кина, “ByteDance”, или во спротивно на продавниците за апликации во САД ќе им биде забрането да ја хостираат апликацијата на нивните платформи.

Но тоа не е сè. Предлог-законот поставува слични ограничувања за секоја апликација која наводно е контролирана од странски противници, како што се Кина, Иран, Русија или Северна Кореја. И поставува процес за Бајден – или кој било иден претседател – да ги идентификува апликациите што треба да бидат забранети според законодавството.

Продавниците за апликации кои го прекршуваат законодавството може да бидат казнети врз основа на бројот на корисници на забранета апликација. Предлог-законот утврдува казни од 5.000 долари по корисник на забранета апликација. Така, во случајот на TikTok, Apple и Google потенцијално би можеле да бидат на товар на казни до 850 милијарди долари.

Комитетот за енергетика и трговија на Претставничкиот дом гласаше едногласно за унапредување на законот во четвртокот.

Што кажа TikTok за сето ова?

TikTok го нарекува предлог-законот напад на правата од Првиот амандман на неговите корисници. Тие започнаа кампања за повик за акција во рамките на својата апликација, повикувајќи ги корисниците да ги повикаат своите претставници во Вашингтон за да се спротивстават на законот.

„Владата се обидува да им го одземе уставното право на слободно изразување на 170 милиони Американци“, се вели во соопштението на TikTok. „Ова ќе оштети милиони бизниси, ќе им оневозможи на уметниците публика и ќе ги уништи средствата за живот на безброј креатори низ целата земја“.